Volg ons op Twitter
< Terug naar checklist

De fiscus en je evenement

alt
Voor de organisator zijn twee fiscale zaken belangrijk bij de organisatie van evenementen: fiscale aftrekbaarheid en BTW.


* De btw wordt in bijna altijd apart op de factuur vermeld, behalve over de posten eten en drinken op restaurant- en hotelnota’s. Cateraars vermelden daarentegen weer wel btw over deze posten.
* Bij zaalhuur is soms wel en soms geen btw verschuldigd. Dat is afhankelijk van de afspraken die de individuele accommodatieverhuurder met de fiscus heeft gemaakt.
* Over rookwaren en vliegreizen naar het buitenland wordt geen btw geheven.
* Verzekeringen zijn ook niet met btw belast, maar er wordt wel assurantiebelasting over geheven.

De hoogte van de btw (6 of 19%) wordt door de leverancier aangegeven. In grote lijnen is die als volgt:
6% btw:
- eten;
- non-alcoholische dranken/koffie/thee/bloemen;`
- busvervoer;
- huur schepen;
- artiesten; (het tarief voor diverse kunsten waaronder de podiumkunsten wordt mogelijk per juli 2011 verhoogd naar 19%. Houdt voor actuele gegevens de website van de Belastingdienst in de gaten
- hotels;
- toegangskaarten voor circus/musea/bioscopen/theaters, etc.
De afdeling administratie kan je meer vertellen over de details van buitenlandse btw-zaken.
NB: wanneer je als bedrijf niet btw-plichtig bent, kan de btw niet teruggevorderd worden en is het dus een kostenpost. Bedrijven die wél btw-plichtig zijn, kunnen niet in alle gevallen btw terugvorderen. Btw over spijzen en dranken, ook via een cateraar, is niet terugvorderbaar, omdat je als eindgebruiker wordt aangemerkt.
alt
Fiscale aftrekbaarheid

Door op handige wijze gebruik te maken van de door de fiscus opgestelde regels, wordt een evenement meer of minder aftrekbaar. Stel jezelf als bedrijf voorafgaand aan de organisatie al een paar vragen:
* Zijn de kosten aftrekbaar of niet?
* Wat zijn de fiscale gevolgen voor de medewerker of onze relaties?
* Is er een fiscaal gunstiger alternatief?
Afhankelijk van de aard van de gebeurtenis, kunnen de fiscale gevolgen van die gebeurtenis ook variëren. Zo kunnen door de fiscale gevolgen van de activiteit, de kosten hoger uitvallen dan in eerste instantie gedacht! Daarom is de ‘fiscale planning’ een onlosmakelijk onderdeel van de budgettering. Overleg daarvoor met iemand in het bedrijf die de fiscale zaken van het bedrijf regelt.

Uitgebreide informatie over fiscaal voordelige events vind je bij www.belastingdienst.nl en www.zibb.nl.

Tips van collega's

Nog 200 tekens over.