Volg ons op Twitter
< Terug naar checklist

Vuistregels drankverbruik op je evenement

Bij de bepaling van soorten en mogelijkheden van catering speelt de hoeveelheid een rol. Wij geven enkele gemiddelden:

alt
Ontvangst met koffie of thee

Gemiddeld anderhalf kopje per persoon. Sterk afhankelijk van de hoeveelheid tijd die voor de ontvangst wordt uitgetrokken en de sfeer van het evenement. Is het feestelijk en is er ruim de tijd genomen, reken dan op anderhalf kopje gemiddeld per persoon. In andere gevallen kan van een kopje gemiddeld per persoon worden uitgegaan.

Koekjes, krentenbrood, gebak: er zal bij koud weer meer van worden genomen dan bij warm weer. Bestel niet te weinig (koekjes 100%, krentenbrood 80% en gebak 75%) en mocht er wat overblijven, laat dit dan in de theepauze serveren.

Theepauze
Gemiddeld een kopje/glas/flesje per persoon (meestal is de tijd voor de theepauze kort gehouden, ongeveer 20 minuten).

Aperitief
Gemiddeld drie drankjes per uur per persoon, in de zomer zal meer licht alcoholisch worden gedronken dan in de winter. Houd bij de samenstelling van het assortiment rekening met de trend naar alcoholvrije drankjes bijvoorbeeld alcoholvrij bier, vruchtensappen, limonades en mineraalwater.

Bittergarnituur
Gemiddeld zes hapjes per persoon per uur is redelijk te noemen, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Geef vlak voor een diner alleen wat zoute koekjes en nootjes, of beperk de keuze tot een of twee verfijnde hapjes (ook wel amuses guelles genoemd).

Diner
Is er weinig tijd of weinig budget: drie gangen (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert) en sluit het diner af met koffie. Let erop dat de prijs van koffie vaak niet in het menu is opgenomen. Een uitgebreider menu kan vier, vijf, zes of zeven gangen bevatten. Aan u de keuze. Uitgebreider hoeft echter niet te betekenen dat het menu zwaar is. Veelal zijn de porties klein gehouden en zeer verfijnd van samenstelling en presentatie.

Wijnen en waters
Laat altijd zorgen voor een kan fris water (of mineraalwater) en waterglazen aan tafel. Daarnaast kiest u wijnen die harmoniëren met de gerechten uit het diner. U kunt u hierover laten adviseren door iemand die de wijn- en spijskaart door en door kent. Reken op gemiddeld een glas wijn bij elk gerecht. Bij het hoofdgerecht kan gerekend worden op gemiddeld anderhalf à twee glazen wijn. Vuistregel is dat er uit één fles wijn zes glazen worden geschonken.

Buffet
Kies altijd voor een zittend begin van het buffet. Bijvoorbeeld door een soep of bouillon of een klein voorgerechtje te laten serveren. Dat voorkomt dat de gasten met een rammelende maag in de rij moeten staan voor de buffetten of zich - zoals helaas maar al te vaak gebeurd - en masse op de gerechten storten en voor de wat bescheidener gasten een puinhoop achterlaten die met de beste wil van de wereld door de cateraar niet te restaureren is.

Bespreek met de cateraar de buffetopstelling. Kijk hoeveel personen er tegelijkertijd van één uitgiftepunt gebruik moeten maken (afhankelijk van de ruimte en de ‘loop’ tussen de 30 en de 50 gasten). Zorg voor voldoende uitgiftepunten (per 50 personen een uitgiftepunt), bijvoorbeeld door identieke gerechten vanaf twee kanten van een buffettafel neer te zetten. Nodig de gasten per tafel uit om een keuze uit de gerechten te maken. Laat de cateraar voldoende voorraad achter de hand houden om ook de latere gasten van gerechten te voorzien.

Spreek voor de aantallen van diners en buffetten bij kleine gezelschappen altijd het juiste aantal af: komen er 20 gasten, bestel dan ook 20 couverts. Verwacht u 1.000 gasten, bestel dan 15% minder couverts indien u werkt met van tevoren opgegeven aantallen. Doe dit enkele dagen tevoren zodat men met de bereiding van de gerechten hiermee rekening kan houden. In principe kunt u het beste aantallen naar beneden afronden, tenzij u een vrijblijvende uitnodiging hebt verstuurd zonder te vragen aan de genodigden of zij u van hun aanwezigheid op de hoogte willen stellen. In dat geval is er geen peil te trekken op het aantal aanwezigen.

Er zijn bedrijven die de catering voor hun gasten veel te krap berekenen, uit budgettaire overwegingen. Dan is er helaas sprake van een tekort aantal couverts. Dat mag u niemand aandoen.

Tips van collega's

Nog 200 tekens over.