Volg ons op Twitter
< Terug naar checklist

Kledingadvies voor je evenement

Hoe vraagt je je gasten zich passend te kleden? Een subtiele nuance kan veel verschil maken. Spreek je over een kledingvoorschrift dan klinkt en is dat dwingend. Gebruik je het begrip kledingadvies dan staat dat veel vriendelijker en letterlijk voorkomend.

alt
Stelregels

Stelregel nummer 1 bij het hanteren van een kledingvoorschrift is altijd: vaardig alleen dan een kledingvoorschrift uit als je zeer beslist eisen stelt aan de kleding van je gasten. Bijvoorbeeld bij het uitreiken van een formele prijs aan een lid van de directie of bij een feestelijk diner ter gelegenheid van een jubileum of in militaire kringen.

De belangrijkste stelregel bij het hanteren van een kledingadvies is dat je verwacht dat de gasten in uiteenlopende kledingstijlen zullen aankomen en je hen voor teveel afwijken van het gemiddelde wilt behoeden.

Informele of ludieke kleding
Je zou onderscheid kunnen maken tussen kledingadviezen bij formele en informele gelegenheden. Want als je een sportief evenement voor relaties organiseert, dan kun je de gasten maar beter adviseren sportieve of vrijetijdskleding te dragen. Ook kun je ervoor kiezen om de gasten in een bepaalde kleur kleding uit te nodigen of in een bepaalde stijl zoals in fifties-look of zwoele Caribische kleding.

Kledingdilemma
Voordat je je gasten een bepaald kledinggedrag oplegt, dient je zeker te zijn of de gasten zich thuis zullen voelen in de kleding die je van hen verlangt. Stel je eens voor: iemand die aan de lopende band staat doe je geen plezier met de vraag of hij in smoking wil verschijnen. Realiseer je dat je je gasten met een kledingvoorschrift voor een dilemma stelt, en dat terwijl je het hen juist naar de zin wilt maken. In de praktijk zien we dat er soms door een kledingvoorschrift hele groepen mensen wegblijven of dat de opkomst in z’n algemeen achterblijft bij de verwachtingen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven waar verkleedpartijen heel gewoon zijn en er zijn bedrijven waar de medewerkers erg aan zo’n idee moeten wennen. Anticipeer hierop door vooraf je oor in de organisatie te luister te leggen.

Financiën
Buiten het aspect van onwennigheid spelen ook financiën een rol. De lopendebandmedewerker heeft waarschijnlijk geen smoking in de kast hangen en moet er een huren. Als ook zijn partner iets nieuws moet kopen of huren, dan jaag je je gasten op hoge kosten.

Verwoording
Bij de uitnodiging wordt aangegeven of er een kledingcode van kracht is. Traditioneel gebeurt dit door de code onderaan de uitnodiging als een soort post scriptum te vermelden. Steeds vaker kiezen organisaties er voor om een kledingadvies te omschrijven. Dit staat minder dwingend en je kunt beter zeggen wat je bedoelt.
Want zeg nu eerlijk, wat is duidelijker bij een uitnodiging voor een jubileumfeest voor personeel, de mededeling ‘tenue de ville’ of de omschrijving: ‘Als jarige stellen we tijdens deze avond feestelijke kleding op prijs. Dat betekent beslist geen avondtoilet, maar ook geen vrijetijdskleding’. Wees soms ook gewoon praktisch. Lopen de gasten bijvoorbeeld de kans om nat te worden tijdens een zeiltocht, adviseer hen dan om extra droge kleding, een warme trui en een windjack mee te nemen. Geef in gevallen waarvan je denkt dat de gasten zich niet goed weten te kleden altijd goede tekst en uitleg.

Bijvoorbeeld zo. Kledingadvies voor deelnemers aan een sportief programma in de bergen:

Voor alle deelnemers geldt:
- er zal een warm jack klaarliggen;
- neem een zonnebril mee;
- bevestig voor alle zekerheid touwtjes aan (zonne)bril;

- draag dunne lagen kleding: liever bijvoorbeeld T-shirt/flanellen overhemd/dunne trui dan één dikke trui.

Heteluchtballonvaren
- wanten/handschoenen;
- muts of hoofdband;
- warme broek;
- warme sokken;
- warme, zo mogelijk halfhoge schoenen.

Afdaling per mountainbike
- smalgesneden broek (geen wijde trainingsbroek);
- sokken;
- berg- of sportschoenen met goed profiel;
- eventueel fietshandschoenen.
NB: Een helm wordt verstrekt.

Contactpersoon voor extra uitleg
Er zijn altijd mensen die niet weten wat een bepaalde kledingcode precies inhoudt of onzeker zijn over hun eigen interpretatie. Vermeld daarom altijd in de uitnodiging een contactpersoon met telefoonnummer. Zorg er natuurlijk wel voor dat de contactpersoon precies weet wat je met de kledingcode bedoelt. Vertel eventueel ook anderen (leidinggevenden) binnen het bedrijf hoe je de gasten het liefst gekleed ziet gaan. Want meerdere interpretaties wekken alleen maar verwarring.

Welke kleding bij welke gelegenheid? Dit is gangbaar:

Personeelsfeest: tenue de ville;
Jubileumfeest voor personeel of relaties: tenue de ville of black tie;
Galafeest: black tie of white tie;
Receptie: tenue de ville of black tie;
Congres: vrijetijdskleding of tenue de ville;
Zakelijke bijeenkomst: tenue de ville.

NB: het is niet noodzakelijk om deze kledingvermelding te doen, maar meer

bedoeld als richtlijn voor jezelf.

alt
Gepaste kleding anno 2011

Onder ‘tenue de ville’ verstaan we momenteel:

Heren

- donkerblauw of donkergrijs pak, geen combinatie;
- stropdas in stemmige kleur(en);
- crèmekleurig of wit shirt, met eventueel een fijn werkje of streepje;
- donkere sokken;
- donkere geklede schoenen.

Dames
- mantel- of broekpak met geklede (zijden) blouse of;
- geklede jurk met een jasje;
- bijpassende panty’s;
- geklede schoenen.

Onder ‘black tie’ verstaan we:

Heren
- klassieke zwarte smoking;
- wit smokinghemd;
- zwart vlinderstrikje;
- zwarte cummerband;
- zwarte sokken;
- gladde zwarte schoenen, zo mogelijk hoog opgesneden en zonder veters.

Steeds meer zien we variaties in kleur op de smoking. Zo zijn blauwe smokings en vrolijk gekleurde vlinderdasjes en cummerbands geen uitzondering meer.

Dames
- feestelijke (cocktail)jurk of;
- feestelijk mantelpakje met (zijden) blouse;
- bijpassende sieraden, panty’s, schoenen en (avond)tas.

Onder ‘white tie’ verstaan we:

Heren
- zwarte pantalon;
- zwarte jas met zijden revers en lange panden achter;
- wit shirt;
- witte das;
- wit vest;
- wit pochet;
- zwarte sokken;
- zwarte gladleren of lakschoenen.

Dames
- lange avondjurk met veel bloot van boven of;
- korte (zwarte) cocktailjurk;
- zijden sjaal of stola;
- bijpassende sieraden, panty’s, schoenen en avondtas.

Tips van collega's

Tips van collega's

Nog 200 tekens over.